Relatietherapie

In Assen en omstreken

Wil je relatietherapie in Assen of omgeving? 

De huidige wachttijd is ongeveer 6 tot 8 weken.

Wanneer jullie een relatietherapeut zoeken, dan kan ik jullie helpen. In mijn Therapiepraktijk Drenthe heb ik al veel stellen uit Assen en omgeving begeleid naar een fijnere, rijkere relatie. 

Relaties beginnen vaak leuk-spannend.  Alles is nieuw en geliefden doen hun uiterste best voor elkaar. Helaas komt daar in de jaren die volgen nogal eens verandering in. Je komt in een sleur, er is meer drukte door het regelen van het huishouden, de opvoeding van de kinderen, ieders werk en niet te vergeten: het sociale leven dat op peil gehouden moet worden. Er ontstaan meer ergernissen die zonder goede communicatie tot onderlinge vervreemding leiden. De intimiteit brokkelt steeds verder af en dat beïnvloedt de seksuele relatie negatief. Je belandt in een zogenaamde broer-zus relatie. Ook kan ontrouw op de loer komen te liggen, seksueel of emotioneel.

Een ander issue dat in een relatie kan spelen is dat je ervaart dat jij meer investeert in de relatie dan je partner, dat jij de kartrekker bent. Of dat je geen grip lijkt te krijgen op jullie patroon van elkaar aantrekken en afstoten waardoor de intimiteit niet verder lijkt te groeien. 

Soms beginnen de problemen juist wanneer de kinderen de deur uitgaan. Ook het aanbreken van de pensioengerechtigde leeftijd kan relatieproblemen aanwakkeren. Ineens zit je hele dagen op elkaars lip en blijken de wensen hoe deze jaren invulling te geven niet op een lijn te liggen.

Overal is wel eens wat, ieder huisje heeft zijn kruisje. Maar wanneer onvrede bij één of beide partners de overhand krijgt, wacht dan niet in de hoop dat het vanzelf bijtrekt.

In mijn praktijk voor relatietherapie in Rolde, dichtbij Assen, zie ik dat dit een negatief effect heeft op de onderlinge verbondenheid. De kracht van de drie pijlers van een relatie – vriendschap, intimiteit en passie – brokkelt steeds verder af. Je hebt het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn, dat voor bepaalde dingen geen plek is. Het gaat heel anders dan je gehoopt had en je focus ligt met name op wat er niet goed gaat. Vaak met het gevolg dat partners elkaar willen veranderen, iets wat maar zelden lukt en eerder zorgt voor nog meer frustratie. 

In relatiegesprekken ga je het verschil zien tussen binding en verbinding en wat intimiteit – de pokon van een relatie – eigenlijk inhoudt. Je leert anders met elkaar te communiceren op alle vlakken, veel meer uitwisselen van gedachten en gevoelens. transparanter, eerlijker. Je leert je te verplaatsen in de ander zonder dat jullie elkaar proberen te veranderen. Zo ontstaat die fijne wederkerigheid. Als je steeds meer ervaart dat jullie jezelf kunnen zijn in de relatie en dat jullie gelijkwaardig zijn aan elkaar, dan ontstaat er meer rust en tevredenheid.  

Kom daarom in actie voordat het te laat is. 

Ik geef handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. Ik hoor regelmatig: ‘Wat goed dat we deze stap gezet hebben, dit hadden we eerder moeten doen.’ Omdat de onderlinge verbinding en betrokkenheid snel herstellen, keert de tevredenheid ook terug.

Ik werk met allerlei methodieken om het beste resultaat te krijgen, bijvoorbeeld met Emotionally Focused Therapy van Sue Johnson, Communicatietechnieken en Systemisch Werk.   

Na elke sessie krijg je oefeningen mee. Om voldoende tijd te hebben om thuis aan de slag te gaan, vinden relatiegesprekken 1 x per twee of 1x per drie weken plaats.

Relatietherapie: samen of alleen
Samen in relatietherapie gaan is de beste start. Maar samen is geen must. Als je partner (nog) niet mee wil, kies er dan voor om alleen te gaan. In individuele gesprekken werk je aan je eigen deel van de relatie.
In relatietherapie gaat het er ook niet om dat je de ander moet bijschaven. Het begint bij jezelf. Als de één ander gedrag gaat vertonen heeft dit tot gevolg dat de ander vanzelf ‘meebeweegt’. Zo kom je er toch samen sterker uit.