Innerlijke Kindtherapie

Innerlijke Kindtherapie: Wat je hebt meegemaakt als kind in de periode vóór de puberteit is het deel van jou geworden dat we het Innerlijke Kind noemen. Het omvat alle herinneringen aan toen, wat je hebt ervaren en geleerd.

Het Innerlijk Kind kan beschadigd raken wanneer er te weinig rekening wordt gehouden met de behoeften op jonge leeftijd. Als er vroeger bijvoorbeeld weinig ruimte was om je emoties te laten zien of te bespreken. Of pesterijen waarbij volwassenen in de omgeving het kind amper helpen om het nare een plek te geven. Het kind houdt zich staande door de negatieve emoties dat het ervaart, de onmacht, weg te stoppen.

Het splitst zich als het ware van af van de nare gevoelens, zoals verdriet en boosheid.
Sommige mensen herinneren zich deze gebeurtenissen later ook niet meer. Dat maakt ook dat deze mensen eenmaal in de volwassenheid beweren dat hun jeugd dik in orde was.

Toch zal de weggestopte pijn via een andere route naar buiten komen als je ouder wordt. Je bent je daar niet altijd bewust van, maar het heeft wel degelijk invloed op je doen en laten vandaag de dag en op je gevoel. Het speelt mee in al je contacten, zoals met familie, collega’s, vrienden en met name in het  contact met een liefdespartner. Velen benoemen de innerlijke leegte die regelmatig opspeelt of  regelmatige boosheid. Het gevoel ‘anders’ te zijn dan anderen. Misschien ervaar je angst voor intimiteit, of reageer je heftiger dan bij een situatie past. Of ben je snel onzeker, heb je moeite met gezag, vertoon je veel pleasegedrag of ben je perfectionistisch.

Dit alles kan indiceren dat je te maken hebt met een beschadigd ‘Innerlijk Kind’. In de therapeutische gesprekken word je geholpen om je bewust te worden van dit stuk in jezelf en het te onderzoeken hoe je jouw Innerlijke Kind op een constructieve manier kunt ondersteunen om te helen. Om los te komen van negatieve patronen. Dat er verbinding komt tussen lichaam en brein omdat je moeilijke gevoelens leert aan te kijken. Zo ga je op pad naar een gezonder en gelukkiger leven. Gevoelens en emoties worden weer waargenomen maar nu op een meer passende manier. Daardoor zullen je relaties ook veel prettiger worden. Dat zorgt er voor dat er eindelijk meer innerlijke rust en positiviteit in je leven komt. De lichamelijke spanning in bijvoorbeeld je schouders of buik wordt minder. Door goede zelfzorg kom je lichamelijk en geestelijk meer in balans.

Je hebt gelijk, je kunt het verleden niet veranderen, wat gebeurd is is gebeurd. Maar de
manier waarop je er tot nu toe mee omging kun je wel veranderen.

Andere behandelmethodes…