Heb je recent of verder terug in het verleden iets heel naars meegemaakt? Ben je bijvoorbeeld verwaarloosd, psychisch of fysiek mishandeld, ben je plotseling verlaten, heb je een ongeluk meegemaakt of was je getuige van iets verschrikkelijks?
Logisch dat je er liever niet aan terug denkt.

Toch krijgt je brein zo niet de kans om de herinnering goed te verwerken. Dan kan het zo maar zijn dat op onverwachte momenten flarden van de gebeurtenis bij je naar boven ‘ploppen’. Of dat je na verloop van (soms heel lange) tijd erg vermoeid raakt en dat je concentratie minder wordt. Mogelijk ga je je depressief voelen of word je snel boos, terwijl de situatie waarin je je nu bevindt er niet mee in verhouding staat. Er is dan sprake van een trauma, dat heel goed behandelbaar is met EMDR. De positieve werking van deze behandelmethode is wetenschappelijk bewezen.